SL – Service Level (Servis Seviyesi)

Servis Seviyesi: Gelen çağrıların belirli bir süre içinde cevaplanması. “Gelen çağrıların % X’ inin Y saniyede cevaplandırılması”. Kurumların ihtiyaç yapılarına göre standart hesaplama yöntemleri bulunmaktadır. Çağrı merkezlerinde olmazsa olmaz KPI (Key Performance Ind­cator) değerlerindendir. KPI (Key Performance Ind­cator) nedir ?

Örnek: Çağrı Merkezine 1.200 adet çağrı gelmiştir. Gelen Çağrıların 600 adedi 20 Sn. içerisinde cevaplanmıştır. Bu sayılara göre SL kaçtır ?

600 / 1.200 = 0,5
0,5 x 100 = % 50

Dünya genelinde kullanılan servis seviyesi oranı 80 / 20 oranıdır ve 20 Saniyede cevaplanan çağrılar kullanılarak hesaplanmasıdır. Kurum ve kuruluşların kendi pazar yapıları veya hizmet türlerine göre bu oranı değiştirebilirler.

Örneğin 70 / 30 servis seviyesinin kullanabilirler. Servis seviyesinin en genel kullanım formülü yukarıdaki örnekte yer alan formüldür ( 20 Sn. Cevaplanan Çağrı / Gelen Çağrı). Bunu dışında yine kurum ve kuruluşların yönetimleri tarafından aşağıdaki hesaplama yöntemlerinden bir tanesini kullanabilir.

Servis Seviyesi Hesaplama Formülleri
SL 1= (20 Sn. Cevaplanan Çağrı Sayısı + 20 Sn. Kaçan Çağrı sayısı) / (Toplam Cevaplanan Çağrı Sayısı + Toplam Kaçan Çağrı Sayısı)
SL 2= 20 Sn. Cevaplanan Çağrı sayısı / Toplam Cevaplanan Çağrı Sayısı
SL 3= 20 Sn. Cevaplnan Çağrı Sayısı / (Toplam Yanıtlanan Çağrı Sayısı + Toplam Kaçan Çağrı Sayısı)
SL 4= 30 Sn. Cevaplanan Çağrı Sayısı / (Toplam Yanıtlanan Çağrı Sayısı + 30 Sn Üstü Kaçan Çağrı Sayısı)
SL 5= 20 Sn. Cevaplanan Çağrı Sayısı / Toplam Gelen Çağrı Sayısı
SL – Service Level (Servis Seviyesi)
Başa dön